2021 YILI KIDEM TAZMİNATI TUTARI BELLİ OLDU

2021 yılında uygulanacak olan kıdem tazminatı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edildi. Buna göre 2021 yılı için kıdem tazminatında tavan tutar 7.638,96 TL olarak belirlendi.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için öncelikle aynı işyerinde en az 1 yıl boyunca sigortalı olarak çalışması gerekmektedir. İşçinin işe başlama tarihinden çıkışına kadar geçen her tam yıl için işverenin işçiye 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır. Bu nedenle kıdem tazminatı hesaplanırken işe giriş-çıkış tarihi ve aylık brüt ücreti değerlendirilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin dışında, işçiye düzenli olarak sağlanan tüm olanakların brüt tutarları hesaba katılmaktadır.
Özetlenecek olursa kıdem tazminatı hesaplanırken ilk olarak işçinin çalıştığı toplam süre belirlenir ve çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Daha sonra tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenerek günlük brüt ücretle çarpılır. Hesaplanmış olan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilerek geriye kalan işçiye ödenir.